PHOTOSHOP BY BOITANImi aduc aminte ca atunci cand m-am apucat de photoshop am cautat un tutorial in ceea ce priveste retusarea unui portret si nu am gasit unul de la A la Z (poate nu am stiut unde sa caut)

Am mai postat cu ceva timp in urma un tutorial in care nu v-am aratat etapele pas  cu pas  ci doar rezultatele si am  vorbit in mare  despre cum  se retuseaza  un  portret vezi aici
Acum voi aborda acest subiect mai amanuntit iar fiecare etapa de editare va avea un tutorial video.
Fac acest post pentru ca am vazut ca au fost interogari cu google in ceea ce priveste un astfel de tutorial. Pentru a finaliza tutorialul aveti nevoie de o unealta profesionala de improspatare a tenului. O puteti descarca de pe net; este vorba softul de la imagenomic care are trei componente: realgrain, portraiture, noiseware professional. Cu ajutorul primului element putem face o fotografie sa aibe granulatie de film, putem ajusta culori, sau folosi split tonuri (efecte superbe) cu portraiture rectificam tenul si cu noiseware professional scoatem zgomotul de imagine. In lipsa aceste unelte ne putem descura si cu ce are fotoshopul in dotare. (duplicate layer, schimbam layerul pe modul overlay si aplicam un gaussian blur dupa care reglam opacitatea layerului si aplicam si o masca si descoperim ochii, buzele si parul deoarece pe acestea vrem sa le pastram textura)

Imaginea initiala de la care am plecat este:  Imaginea la care am ajuns este:Pasul 1.Colorarea parului. Am ales o metoda ceva mai complicata folosind o metoda de selectie pe care e bine sa o invatati deoarece o mai puteti folosi si in selectarea coroanei unui copac de exemplu. Obiectele foarte fine cu multe firisoare, frunzulite, etc sunt dificil de selectat si trebuiesc folosite tehnici speciale cum este si aceasta pe care o voi prezenta.(selectia unui obiect folosind canalele de culoare "channels")
Daca vi se pare grea metoda de selectie a parului puteti folosi metoda de colorare a buzelor  si in cazul parului (dati cu brush pe modul color peste par; daca avem par de culoare inchisa il mai deschidem la ton folosind image-adjustments-shadow/highlights)
Schimbarea culorii parului o puteti urmari aici View color hair 

Pasul 2. Schimbarea colorarii ochilor se face intr-un mod foarte simplu si rapid. Nu e nevoie sa ne complicam cu selectii. Daca vrem putem aplica si gaussian blur pe ochi pentru o mai buna imprastiere a culorii, apoi aplicam o masca si lasam sa se vada doar irisul, restul il acoperim (cu ajutorul mastii).
Culoarea ochilor o puteti urmari aici View color eyes

Pasul 3. Schimbarea colorarii buzelor se face asemanator ochilorView color lips

 Pasul 4. Retusarea pielii am realizat-o cu pluginul de la imagenomic despre care v-am vorbit.
Tutorialul video il puteti urmarii aici View retouching and glow skin

Mai devreme am vorbit despre componenta realgrain. Un exemplu de split tonuri il puteti vedea mai jos.
Dati si click pe poza pentru a vedea indeapoapre culorile si texturile 


efectul dave hill

Acest efect aduca a animatie, desen, asemanator cu eroii din benzile desenate. Cum putem reproduce acest efect? Acum depinde ce avem la indemana, adica daca avem vreun plugin ca sa ne faca viata mai usoara si cu rezultate mai bune sau direct cu ce ne ofera photoshopul.

Cateva exemple de imagini carora le-am aplicat acest efect puteti vedea mai jos.

                              
                                Before

                                After


                                                    Before
                                                    After


Mai atasez si alte exemple din colectia personala.

In varianta cu plugin'ul lucisart var. 3.01 cu care am lucrat eu in photoshop cs4 pasii sunt urmatorii:

1. Open foto pe care vrem sa o prelucram
2. Duplicate layer
3. Pe layerul duplicat alegem 
filter>lucis>lucis art 3se cu setarile (alegem modul sculpture, strenght default adica 0, smooth detail 5, mix with original image 15%original 85%processed
Setam saturatia la o valoare aprox. de 50%

Gata!

Daca dorim mai putem procesa un pic imaginea
Filtre optionale:
- diffuse glow pentru stralucire pe partile mai luminoase (fara granulatie)- image>adjustement>shadow/highlighs la shadow si la highlights setam amount 0% si umblam doar la midtone contrast (crestem valoarea dupa preferinta)
- pentru ca desenul nostru sa semene mai mult a animatie alegem din
filter>artistic>poster edges si stabilim setarile edge tikness 0, edge intensity 0, posterization max ( valoarea 6)
- dupa setarea poster edges pentru a inmuia marginile alegem 
filter>blur>surface blur cu valorile 5px si 16 levels
- pentru reliefarea conturului alegem 
filter>sharpen>unsharp mask cu valorile amount 18, radius 60, treshold 0.

Daca nu aveti softul lucisart e un pic mai complicat de obtinut acest efect deoarece sunt necesari mai multi pasi si nu prea ajungeti la acelasi rezultat ca si in cazul folosirii pluginului.


Doua foto facute HDR (high dynamic range) by Bogdan Boitan


after
before
after

before

sedinta foto oana si cristi


alb-negru baieti